Behandelingen

Preventie en controle, restauratieve tandheelkunde, kindertandheelkunde en zoveel meer.
Preventieve tandheelkunde

Preventieve tandheelkunde richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen. Dit omvat regelmatige controles, reinigingen, fluoridebehandelingen en het instrueren van patiënten om een goede mondhygiëne te bekomen. 

De controle afspraak is hiervan een essentieel onderdeel. Eenmaal u als patiënt opgenomen bent in ons bestand zal u met een frequentie van 6 of 12 maanden uitgenodigd worden om een afspraak voor controle in te boeken. De controlefrequentie wordt bepaald op basis van uw risicoprofiel (veel of weinig tand- of tandvleesproblemen in het verleden)

Algemene tandheelkunde
Algemene tandheelkunde omvat een breed scala aan behandelingen die gericht zijn op het herstellen en onderhouden van de gezondheid en functionaliteit van uw gebit. Bij Lovadent bieden we uitgebreide algemene tandheelkundige zorg, waaronder vullingen en urgentie afspraken igv tandpijn, zwelling of een afgebroken tand.
Endodontie

Endodontie omvat wortelkanaalbehandelingen om geïnfecteerd of ontstoken weefsel te verwijderen en de tand te redden van extractie.

Dit is belangrijk omdat onbehandelde pulpa-aandoeningen ernstige pijn, infectie en zelfs verlies van de tand kunnen veroorzaken.

Endodontische behandelingen hebben een hoog succespercentage en kunnen vaak de levensduur van een aangetaste tand verlengen. Het is belangrijk om eventuele symptomen van een pulpa-aandoening, zoals ernstige tandpijn, gevoeligheid voor warmte of koude, zwelling of een abces, niet te negeren en tijdig een afspraak te maken met uw tandarts voor een evaluatie.

Paradontologie
Parodontologie richt zich op de gezondheid van het tandvlees en de onderliggende weefsels die de tanden ondersteunen. Behandelingen in dit vakgebied omvatten het behandelen van gingivitis (ontsteking van het tandvlees) en parodontitis (ernstige tandvleesaandoeningen), evenals het uitvoeren van tandvleesoperaties en het plaatsen van implantaten (zie verder Implantologie)
Kindertandheelkunde
Tandheelkundige zorg voor kinderen richt zich op het bevorderen van een goede mondgezondheid vanaf een jonge leeftijd. Dit omvat preventieve maatregelen zoals fluoridebehandelingen, sealings (afdichtingen) om tandbederf te voorkomen, en het onderwijzen van kinderen en ouders over mondhygiëne. In geval van tandbederf behandelen wij de kinderen zelf zo veel mogelijk. Indien gespecialiseerde zorg aangewezen is, zal doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kindertandarts. Voor orthodontische behandelingen verwijzen wij op het juiste moment door naar de orthodontist.
Restauratieve tandheelkunde

Restauratieve tandheelkunde richt zich op het herstellen van beschadigde, aangetaste of verloren tandweefsel om de functionaliteit, structuur en gezondheid van het gebit te herstellen.

Dit vakgebied combineert aspecten van zowel algemene als esthetische tandheelkunde, maar richt zich specifiek op het herstellen van de natuurlijke vorm en functie van de tanden.

Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn onder meer:

    1. Kronen en bruggen: Kronen worden gebruikt om beschadigde of verzwakte tanden te bedekken en te versterken, terwijl bruggen worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen. Deze restauraties herstellen niet alleen de functionaliteit van het gebit, maar helpen ook om de uitlijning van de tanden te behouden en de beet te verbeteren.
    2. Kronen, bruggen en prothesen op tandheelkundige implantaten: implantaten zijn kunstmatige tandwortels die in het kaakbot worden geplaatst om ontbrekende tanden te vervangen. Ze bieden een duurzame en stabiele basis voor kronen, bruggen of prothesen, waardoor een natuurlijke en stevige beet kan bekomen worden.
    3. Onlays, overlays of facings zijn indirecte restauraties die worden gebruikt om tanden te herstellen die matige tot ernstige schade hebben opgelopen, maar nog steeds voldoende gezond tandweefsel hebben om te behouden. Ze worden op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium en vervolgens op de tanden gehecht om hun structuur en functie te herstellen.
    4. Vullingen en restauratieve materialen: Restauratieve tandheelkunde omvat ook het gebruik van composiet om, naast gaatjes te vullen, ook beschadigde tanden te herstellen (in geval van slijtage of erosie).

Door middel van restauratieve tandheelkunde kunnen tandartsen de gezondheid, functionaliteit en esthetiek van het gebit herstellen, waardoor patiënten weer kunnen genieten van een comfortabele en zelfverzekerde glimlach.

Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde richt zich op het verbeteren van de uitstraling van uw glimlach. Dit kan worden bereikt door onder meer

– de tanden te bleken,

– het plaatsen van composiet of porseleinen facings (schildjes)

– correctie van afwijkende tandstand dmv orthodontie (op doorverwijzing).

Implantologie
Tandheelkundige implantaten zijn kunstmatige tandwortels die chirurgisch in het kaakbot worden geplaatst om ontbrekende tanden te vervangen. Ze bieden een duurzame en stabiele basis voor tandheelkundige restauraties, zoals kronen, bruggen of prothesen. De bespreking en plannen van het plaatsen van een implantaat (met bijhorende restauratie hierop) gebeurt in samenspraak met de patiënt, tandarts en parodontoloog. De plaatsing van de implantaten gebeurt extern.